Bakkerij Verbeek

www.bakkerijverbeek.nl

Deelname Bakkerij Verbeek aan Festival B                      

 De deelname van Bakkerij Verbeek aan Festival B is ingegeven door de samenwerking met Rineke Dijkinga waarbij de krachten gebundeld worden voor de ontwikkeling van mooie, nieuwe, pure producten die voldoen aan de overtuigingen die wij met Rineke delen : smaakvolle voeding met respect voor gezondheid en natuur.

Door onze gedeelde waarden liggen raakvlakken als vanzelf voor de hand. Respect voor leefomgeving, landschap en milieu vormen immers de basis van ons bestaan als biologische bakkerij. Dit komt tot uitdrukking in onze eerlijke en natuurlijke ingrediënten, allen 100% biologisch en uiteraard zonder toevoegingen. Wij gebruiken daarnaast voor het productieproces uitsluitend verantwoorde energiebronnen, hebben onze afvalstromen tot een absoluut minimum gereduceerd en streven in het onvermijdelijke transport naar een minimaal brandstofgebruik per vervoerd product.

Ook een andere kernwaarde sluit haarfijn aan bij onze overtuigingen als biologische bakker : het werken met streekproducten. Wij werken nauw samen en hebben jarenlange relaties met onze veelal lokale telers en hebben respect voor regionaliteit en seizoenen. Niet voor niets nemen wij deel aan diverse werkgroepen op het gebied van biologische en Demeter landbouw en de voedingsketen.

Last but not least hecht Bakkerij Verbeek, evenals Rineke Dijkinga, aan het bieden van een tegenwicht aan een tijd waarin alles snel en efficiënt moet gaan. In de jaren ‘70 ontstaan als dorpsbakkerij en pionier op het gebied van biologisch en biologisch-dynamisch brood, heeft Bakkerij Verbeek zich aan de moderne tijd en de gegroeide vraag aangepast, maar geborgd dat het bakkersambacht het kloppende hart van de bakkerij blijft.

Machines vergemakkelijken de productie, maar handwerk en tijd krijgen nog alle ruimte in onze bakkerij. Tijd is per slot van rekening het belangrijkste ingrediënt van brood. Ons slow-baking brood, waarvan de nachtrustbroden het beste voorbeeld zijn, krijgt nog alle tijd om hun smaak en structuur te ontwikkelen.  Deze broden zijn in totaal vanaf het moment van het zetten van het voordeeg tot aan het moment dat het afgebakken brood uit de oven komt maar liefst 41 uur onderweg geweest. Het handmatige kneden en decoreren van deze broden maakt dat onze bakkers elk brood door hun handen laten gaan. Net zoals vroeger.

Kortom, met zo veel mooie aanknopingspunten is deelname aan dit event niet alleen een bekroning op onze fijne samenwerking met Rineke Dijkinga, maar zeker ook een manier om onze streekproducten met trots en plezier te presenteren in een ambiance die recht doet aan onze normen en waarden als bakker.