Breizh import

ZOUT

Zout is een natuurlijke behoefte van de mens. Het regelt enorm veel in ons lichaam, waarvan onze vochthuishouding het belangrijkste is. Zout is belangrijk voor de zenuwprikkelgeleiding, seintjes vanuit je hersenen die bijvoorbeeld spieren opdracht geven je arm omhoog te tillen, en het samentrekken van spieren. Daarnaast is zout van belang bij de vochtbalans in je lichaam en speelt het een rol bij de regeling van de bloeddruk.

Zout is vooral een smaakmaker. Het zorgt dus voor smaak maar dient ook als conserveringsmiddel. We weten inmiddels, dat te veel zout niet zo goed is voor onze gezondheid, en dat het probleem vooral zit in ons dagelijks voedsel. Als je dus goed op je zoutinname let, kan (zee)zout een goede aanvulling zijn in een gezond en evenwichtig eetpatroon.

 

KELTISCH ZEEZOUT, AMBACHTELIJK ZOUT

Ten zuiden van Bretagne heeft de Atlantische Oceaan de kust van het schiereiland van Guérande dusdanig gevormd dat de mens er de mogelijkheid kreeg om er wit goud te delven: Zout.

Keltisch zeezout (sel de Guerande) wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 1000 jaar oude Keltische methode. Na de interactie van het Atlantische zeewater met de kleibodem in de zoutmoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent (industrieel (zee)zout bevat ca. 99% NaCl). Dit maakt Keltisch zeezout een van het meest natriumarme zeezouten ter wereld. Keltisch zeezout is handmatig geoogst, niet bewerkt en niet gewassen, gegarandeerd zonder enige toevoegingen en/of antiklontermiddelen.

Keltisch zeezout is overal voor te gebruiken, als consumptiezout voor mensen en dieren maar ook als landbouwzout.

 

BREIZH IMPORT

Breizh Import is een kleinschalig familiebedrijf dat opgericht is in 2004. ‘Breizh’ verwijst naar het Bretonse woord voor Bretagne, de Franse provincie waarin de zoutstreek Guérande zich bevindt. Pascal Pichon, de eigenaar van Breizh Import, importeert het zout van zijn broer, Patrick Pichon, een kleinschalige zoutwinner in Batz-sur-Mer/ Guérande. De twee broers delen dezelfde passie voor zout, het ‘witte goud’ uit Guérande. En die passie…dat proef je!