Festival B 2018, een terugblik

Festival B 2018 vond plaats op zaterdag 13 oktober in de Lawei in Drachten. Met ruim 1000 bezoeker, 17 sprekers, 40 standhouders, een uitgebreide lunch en een mooi side-programma was het een groot succes. Hieronder vind je een impressie van deze dag.

Filmverslag Festival B 2018

De Voedselkaravaan Noord Nederland was aanwezig op Festival B in Drachten op 13 oktober 2018 en maakte een mooi filmverslag. Bekijk het hieronder.

Foto’s

Programma Festival B 2018

Lezingen Festival B 2018

Een aantal lezingen op Festival B 2018 zijn opgenomen. Klik hieronder om de lezingen te bekijken.

Opening Festival B & Lezing Vandana Shiva
09.45 – 11:00

Roel Oostrazaal

Vandana is winnaar van de alternatieve Nobelprijs en vele internationale onderscheidingen. Ze is autoriteit op het gebied van biodiversiteit, zaden, aggegenetische engineering, biologische landbouw, waterrechten, globalisering en klimaatverandering.
Lees verder >

Let op: deze lezing is Engelstalig. De opening zal Festival B start om 9.45 uur. De lezing van Vandana Shiva start aansluitend om 10.00 uur.

Lezing Rineke Dijkinga
11:30 – 12:45

Roel Oostrazaal

Wil jij weten hoe je de bodem onder je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid kunt leggen door je darmen van gezond eten te voorzien? Kom dan luisteren naar Rineke Dijkinga. Zij vertelt je alles over de opmerkelijk treffende analogie tussen bodemgezondheid en darmgezondheid. Lees verder >
Juglen Zwaan
13:15 – 14:15

Roel Oostrazaal

Meer dan 70% van de levensmiddelen in de supermarkt zijn zeer sterk bewerkt. Dat betekent dat er minder dan 30% overblijft dat onder onbewerkte voeding valt. In deze lezing gaan we kijken naar de gezondheidseffecten van deze 30% op onze gezondheid. Lees verder >
Michiel Korthals
14:45 – 15:45

Roel Oostrazaal

Het huidige voeding- en landbouwregime produceert grote problemen, zoals klimaatopwarming, milieuvernietiging, dierenleed en armoede. Een belangrijk probleem is dat de kloof tussen productie en consumptie vervreemding bij consumenten en boeren te weeg brengt. De dominante opvatting stelt dat je bezighouden met voeding kan worden vervangen door gemaksvoeding. Lees verder >
Lezing Theo Mulder en Ineke Haisma
16:15 – 17:15

Roel Oostrazaal

Deze combi-lezing wordt gegeven door Theo Mulder en Ineke Haisma.

Theo Mulder: het voedsel dat we eten is onlosmakelijk verbonden met de boerderij en de bodem waarin dit geteeld wordt. Wereldwijd staan onze landbodems en daarmee onze voedselkwaliteit onder druk, en dit hangt nauw samen met onze eigen gezondheid. Lees verder >

IIneke Haisma is sinds 2005 orthomoleculair therapeut en heeft haar eigen praktijk in Marum. Ze schrijft boeken en geeft opleidingen in orthomoleculaire geneeskunde. Haar motto is “Met Verstand Gezond”; pas als je er Verstand van hebt, maak je Gezonde keuzes! Haar missie is om kennis over goede voeding in de huiskamer te brengen. Lees verder >

Lezing Green Evelien
10:30 – 11:45

Filmzaal

Green Evelien bewijst dat Eco-leven geen versobering, maar een verrijking is! Zij laat namelijk zien dat je duurzaam, eenvoudig en toch comfortabel kunt leven. Aan de hand van een interactieve presentatie vertelt Evelien over minder energieverbruik, niet alleen van elektriciteit, gas of water, maar ook hoe zij er met haar gezin van vijf personen in slaagt het restafval van een heel jaar in slechts één bokaal te krijgen. Lees verder >
Lezing Albert Kooy
12:00 – 13:00

Filmzaal

SVH Meesterkok Albert Kooy is een kok met een missie. Hij pleit al jaren voor een duurzame, milieubewuste, diervriendelijke en gezonde keuken. Hij ontwikkelde de Nieuwe Nederlandse Keukenfilosofie en de 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten. In zijn presentatie gaat Albert in op het belang van de bodem voor de smaak van ons eten en de 5 ingrediënten voor beter, verser, gezonder en eerlijker eten. Lees verder >

Lezing Peter Klosse
14:45 – 15:45

Filmzaal

Peter Klosse (1956) heeft meer dan dertig jaar ervaring in de gastronomie. Hij bezit een vijfsterrenhotel en restaurant, ‘De Echoput’, nabij Apeldoorn. De keuken staat bekend om de bereiding van gerechten met producten uit het bos: wild, bessen en paddenstoelen en het restaurant heeft een lange Michelin-stergeschiedenis. Lees verder >
Lezing Esther Nederhof
16:00 – 17:00

Filmzaal

Om meer te leren over gezonde voedingspatronen gaan we terug in de tijd. Wat aten mensen en hoe was hun gezondheid? Hoe belastend waren hun voedingspatronen voor het milieu en wie verdienden eraan? Esther trekt nuttige lessen uit het verleden voor een gezonde, duurzame en welvarende toekomst. Lees verder >