Maak kennis met onze standhouders...

Landschapsbeheer Friesland

Landschapsbeheer en wilde bijen
Landschapsbeheer Friesland (LBF) werkt aan de kwaliteit van het Friese landschap. Dit doen we samen met de inwoners van Fryslân, met jong en oud. Binnen meerdere projecten zetten we ons in voor duurzame landbouw, verhoging van de biodiversiteit en de wilde bij. Denk aan: Eetbaar Fryslân, Natuerlik Ferskaat, het educatieproject Noardlike Fryske Wâlden en de Bijenwerkdag. In actie komen voor de wilde bij is hard nodig, want zij zijn in gevaar in Nederland: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

 Voedsel en nestgelegenheid bieden
De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. En juist hier kun je zelf in je eigen tuin ook wat aan doen! Zorg dat er planten, bomen en struiken in je tuin staan die veel stuifmeel en nectar geven. Probeer het hele jaar door bloeiende planten, in groepjes, in de tuin te hebben staan. Bijen zijn namelijk van vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Zorg verder voor nestgelegenheid door de tuin niet te vroeg op te ruimen (liefst in het voorjaar ipv in het najaar) en bijvoorbeeld een bijenhotel te plaatsen.

Festival B
Tijdens Festival B willen we graag samen met jou een mooi groot bijenhotel gaan maken. Deze gaat dan in overleg met de gemeente ergens in Drachten geplaatst worden. Maar je kunt nog meer doen voor de bijen in je eigen omgeving! Kom gerust langs bij onze stand op Festival B om een zaadbom te maken. Dit is een bolletje klei met zaadjes van bijvriendelijke planten erin. Gooi de zaadbommetjes in de tuin of in de berm op een kaal stukje grond en de bijen vinden hier een paar maanden later hun voedsel. Tijdens Festival B willen we bezoekers meer leren over de wilde bij! Wij beantwoorden vragen zoals: Wat kun je doen?  En hoe kunnen we voor meer voedsel en nestgelegenheid zorgen? Dus kom langs!