Maak kennis met onze sprekers...

Yvo Sijpkens

Internist bij Haaglanden Medisch Centrum

Yvo Sijpkens heeft jarenlange ervaring bij academische (LUMC) en perifere (Bronovo/HMC) ziekenhuizen. Hij heeft de omgekeerde weg van de patiënt van niertransplantatie, dialyse, chronische nierschade, hart- en vaatziekten naar hypertensie, diabetes en obesitas gevolgd. Jarenlang lag het accent op behandeling met medicatie, zoutbeperking en vitamine D met redelijke resultaat, het afgelopen jaar is er positieve ervaring opgedaan met suiker en zetmeel beperking als interventie bij chronische ziekten.

De lezing van Yvo Sijpkens gaat over voeding en chronische ziekten. De afgelopen 50 jaar is consumptie van bewerkt voedsel met geraffineerde koolhydraten sterk toegenomen en is het gebruik van verzadigd vet afgenomen. Door een verstoorde balans tussen honger en verzadiging en het alom beschikbare voedselaanbod worden steeds meer tussendoortjes gebruikt. Glucose- en insulinespiegels kunnen daardoor een groot deel van de dag verhoogd zijn, wat bijdraagt aan obesitas, diabetes, hypertensie en hart- en vaatziekten.

Hyperinsulinemie is vaak jaren ongemerkt aanwezig, waarbij de mate van koolhydraatintolerantie verschilt per persoon. De behandeling bestaat primair uit gevarieerde voeding met natuurlijke vetten, eiwitten en slechts een beperkte hoeveelheid complexe koolhydraten. Door maximaal twee of drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brandstof worden gebruikt. Deze aanpassing in de voeding biedt kansen voor een betere preventie en behandeling van chronische ziekten.

De lezing van Yvo Sijpkens start om 13.15 uur in de Rutger Hauerzaal.